Ramsløg

Så snart der kommer en smule varme i vejret, begynder de smagfulde ramsløg så småt at titte frem. Inden længe kan man finde store områder i de danske skove, der er dækket af lækre grønne ramsløg med smukke hvide blomster. I naturen er ramsløg fredet og de må derfor ikke fjernes, men man må gerne plukke af dem. Ramsløg kan kendes på den hvidløgsduft, som bladene udskiller, når man nulre dem. Det er meget vigtigt kun at spise dem, hvis man er helt sikker på, at det er ramsløg og ikke liljekonval eller høsttidløs, som begge er MEGET giftige planter.

Ramsløg med blomsterknopper

Ønsker man at have dem i sin egen have, kan man efterhånden købe dem de fleste steder og plante dem hos sig selv.  Man kan også købe ramsløg i supermarkederne, som er lige til at bruge. Jeg plantede en smule i min have sidste år, men de spreder sig hastigt, så jeg håber på en stor høst fra haven næste år 🙂

Ramsløg både dufter og smager skønt af hvidløg og kan bruges i madlavningen på samme måde som krydderurter. De fleste bruger kun bladene, men de smukke blomster kan også spises. De kan f.eks. bruges til pynt i salater ligesom de farvestrålende purløgsblomster.

Hvert forår plukker jeg en masse ramsløg i skoven og laver en skøn ramsløgspesto, som holder det meste af året. Jeg laver også gerne ramsløgssalt og laksetatar med ramsløg, rødløg og andet lækkert.

 

Ramsløgspesto

Det skal du bruge:

  • Friske ramsløg
  • Parmesan
  • Mandler
  • Olivenolie
  • Evt. salt        

Ramsløg, parmesan og mandler blendes sammen imens olivenolien hældes langsomt i. Det bedste er at smage pestoen til undervejs og tilføje ingredienserne efter smag og behag, så pestoen bliver helt perfekt. Jeg kommer gerne rigeligt med parmesan i, men det er ikke alle, der er lige vilde med smagen. Holder man igen med parmesanen, kan det være nødvendigt at tilføje en smule salt for at fremhæve smagene. Det vigtigste er, at der er nok olivenolie i, hvis man ønsker en lang holdbarhed. Jeg laver gerne mindst 10 små glas, som jeg opbevarer i køleskabet. De holder rigtig længe, hvis bare alt pestoen er godt dækket af olien. Olien størkner på køl, men den fejler ikke noget og kan let skrabes til side, når pestoen skal bruges. Det kan være nødvendigt at holde ekstra olie over pestoen, når man har brugt af den, så den hele tiden er helt dækket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *