Sensommer i køkkenhaven

Nu er det vist blevet tid til en opdatering på projekt køkkenhave – den har været længe undervejs! Overordnet set er det faktisk gået rigtig godt. Vi har haft enormt stor glæde af at kunne høste så mange forskellige afgrøder henover sommeren. Jeg vil skrive lidt nærmere omkring mine erfaringer med de forskellige køkkenhaveafgrøder i særskilte indlæg, og går derfor ikke særlig meget i dybden med dem her 🙂

Det første vi rigtig kunne høste af var salat og spinat, som vi supplerede med spæde rødbedeblade, gulerodstoppe og krydderurter. Der har vi sparet rigtig mange penge, da vi kun har brugt det, som vi kunne spise, og resten har vi foræret væk. Vi får alt for ofte købt en masse salat, som ender med at blive smidt ud, og dét er virkelig ærgerligt!

Vi har også haft mange kartofler, og dem nyder vi stadig. Vi har spist alle Frieslander kartoflerne, som var den tidligste sort. De smagte skønt, hvis man kogte dem i 6-7 min. i letsaltet vand og derefter lod dem trække små 10 min. Nu er vi gået i krig med Linser kartoflerne, som minder en smule om Asparges kartofler. De er også virkelig lækre! Vi har nok ikke fået det helt optimale udbytte af kartofler i år, da jorden var for gødet, og planterne derfor brugte for meget energi på at producere meget høje toppe (over 0,5 meter). Dog er der rigeligt til vores forbrug – selvom vi både har haft gæster og foræret lidt væk, så er der stadig mange tilbage.

Jeg forsøgte mig med en ærtesort, som jeg selv havde tørret forrige år. Det var en lav sort, men den gav mange fine ærter, som smagte dejligt. Vi har mange i fryseren og det var selvfølgelig et hit hos familiens mindste at spise dem friskplukkede – de små fingre lærte hurtigt at mestre kunsten at pille dem ud af bælgen 🙂 Næste år vil jeg dog prøve med nogle andre sorter, som vi har købt i løbet af sommeren. Vi har købt nogle meget lækre ærter i en vejbod, så dem har jeg tørret og så krydser jeg fingre for, at de bliver til noget næste år.

Hele juli måned har jeg høstet buskbønner i store mængder og kæmpet en kamp for at komme før sneglene! Jeg har heldigvis fået rigtig mange i fryseren, men mange er desværre blevet spist af både snegle og bænkebidere. Jeg forestillede mig ellers, at det ikke ville være noget problem, når bare jeg havde højbede! Men ak… Jeg har måtte sande, at et problem ved højbeds-metoden er, at plantetætheden er meget høj, hvilket giver et skønt fugtigt og køligt klima, som er et sandt Mekka for alle typer af snegle, bænkebidere og edderkopper. De skal selvfølgelig også have lov at være her (og det betyder vel, at man har en sund have), men de må gerne finde noget andet mad end mit 😉 Det problem må jeg forsøge at finde en løsning på inden næste år. På trods heraf, har det igen været en stor succes at dyrke buskbønner. Dog viste det sig at være en meget dårlig idé at plante dem imellem jordbærrækkerne, da de simpelt voksede sig alt for høje i det nye jord. Jordbærplanterne blev simpelthen kvalt i den fugtige skygge, så det var meget få bær vi fik, øv. Jordbærplanterne må derfor ud af køkkenhaven næste år, så der er bedre plads til bønnerne. Jeg tror at de i stedet kommer til at bo på en form for vertikal plantevæg, som jeg skal have udtænkt henover vinteren.

Derudover er jeg så småt begyndt at høste af gulerødder, rødbeder, forårsløg, sorte stangbønner og squash. Det fungerer rigtig fint at have squashplanterne i gamle zinkbaljer, hvor der er fint plads til dem. På den måde fylder de ikke i bedene og jeg skal ikke undvære dem. Jeg har kun to planter, så jeg er spændt på, hvor meget de giver. Indtil videre har jeg plukket 3 fine squash på 10-15 cm.

Efterårsklargøring

Selvom der har været rigtig meget lækkert i køkkenhaven gennem sommeren, er der ved at være lidt tomt i nogle af bedene. Det er ikke godt at have bar jord, da regnen skylder alt jordens næring væk (og direkte ned i grundvandet, hvilket heller ikke er godt). Derfor kan man med fordel efterså med grøngødning f.eks. kløver eller raps, som blot skal stå vinteren over. Til foråret vendes planterne ned i jorden og gøder de nye afgrøder. Man kan også udnytte den tomme plads til at så endnu flere lækre ting og forlænge køkkenhavens høstsæson.

Spinat

Jeg har derfor ryddet den ene halvdel af kartoffelbedet, så jeg kan så en ny runde spinat. Det havde jeg også i foråret, inden kartoflerne kom frem, og det var virkelig lækkert. Jeg regner med at så hele bedet til med spinat i takt med, at kartoflerne bliver taget op. Så har vi forhåbentligt frisk spinat langt hen i efteråret og resten ryger i fryseren.

Vintersalat

Jeg vil også gøre mig et forsøg med vintersalat. Det har jeg ikke prøvet før, men det skulle ligeledes kunne holde langt hen i efteråret. Jeg har derfor ryddet de sidste sørgelige rester af sommersalat, og klargjort bedet til vintersalaten. Det var meningen, at jeg skulle have haft grønkål i den ene halvdel af det bed, men de er ikke kommet frem. Det er smadder ærgerligt, da jeg havde glædet mig meget til at kunne hente frisk grønkål hele vinteren. Jeg tror de simpelthen blev sået for sent, så det må kræve et nyt forsøg næste år.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *