Om krydderurter

Løvstikke

Løvstikke er en fantastisk velsmagende krydderurt, som er nem at have i haven. Den kommer igen år efter år, og passer stort set sig selv. Man kan sagtens plante en potte fra supermarkedet ud i haven – det har jeg gjort, og den kommer fint igen fremover. Den breder sig lidt, men bliver ikke særlig høj og giver derfor knap så stort et udbytte. Man kan dog få meget høje sorter, som f.eks. kan danne en smuk baggrund i staudebedet.

Løvstikke er vist en af de mindre kendte krydderurter, og det er en skam. Den smager helt fantastisk og er min absolutte favorit. Den kan anvendes på mange måder – her er et par eksempler:

  • pesto
  • som smagsgiver i tomatsovs el. persillesovs, hvis man ikke har så meget persille
  • suppeurt
  • til nye kartofler – det er min absolut yndlings! Løvstikke og nye kartofler går hånd i hånd og smager af sommer. Man kommer blot et par kvist ned til kartoflerne, når de koger, hvilket giver den skønneste smag.

Løvstikke kan sagtens holde sig et par dage i et glas vand, men kan også fryses. Jeg fryser det helt, så er det nemt at tage lidt op af gangen, når det skal bruges.

Persille

Persille kan også sagtens købes som potte i supermarkedet og plantes ud. Den kan nemlig deles i mange dele, da potten består af en masse små planter. Man kan godt være heldig, at den kommer igen året efter. Det kan også lade sig gøre at så persille fra frø, men jeg synes de er svære at få noget ud af.

Ligesom løvstikke kan persille holde sig et par dage i vand, men fryses fint. Jeg fryser det helt, men man kan sikkert også hakke det og fryse det i isterningebakker – så er det nemt at smide i sovsen, men lidt svære at fylde i en kylling.

Basilikum

Basilikum tåler ikke kulde, så det kan være svært at have på friland. Den kan dog sagtens lade sig gøre på beskyttede steder som terrassen, drivhuset eller i en mistbænk. Den kan muligvis også overleve i køkkenhaven eller bedet sommeren over.

Basilikum er særlig god at have imellem tomatplanterne, da den skulle have en dejlig indvirkning på smagen af tomaterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *